INNOVATION HOUSE

Location: CO NHUE - HA NOI
Year: 2016
Photo: VU NGOC HA

 

  CN House was renovated from a 45,6 square meter old house in a small alley in Co Nhue - Hanoi. The house is designed with multiple layers of soothing space to take advantage of natural light and ventilation ensured. Most important is that the space function has been continuously transformed will facilitate family members’ activities whereby the interaction between people in the house were easier. CN House is designed in introverted style as the façade of the house is renovated to moderate the light from the east. The main door of the house was also pushed back deeper in order to create a buffer around to avoid unnecessary collisions by passing vehicles, as well a protective layer separating wooden door with external climate given the fact is that the country climate has high humidity and intense sun. The large window in the facade was designed with a small wooden staircase inside bring the feeling of excitement and curiosity for many passers-by. Small detail such as drainage pipe is handled carefully in term of in techniques and aesthetics. From the conditions of the surroundings and lifestyle of the owner, the house has a casual look, quiet but not broken landscape of the region.

--------------------------------------------------

  CN House được cải tạo từ một ngôi nhà cũ trên khu đất 45,6 m2 tại một ngõ nhỏ ở Cổ Nhuế - Hà Nội. Ngôi nhà được thiết kế nhẹ nhàng có nhiều lớp không gian để tận dụng được ánh sáng tự nhiên và đảm bảo sự thoáng khí. Quan trọng nhất là do không gian chức năng được biến đổi liên tục sẽ thuận tiện cho sinh hoạt của các thành viên trong gia đình. Cũng nhờ đó mà sự liên hệ mọi người trong nhà đều dễ dàng hơn. Mặt tiền phần không gian cải tạo được tiết chế lượng ánh sáng hướng đông chiếu vào nhà, cho nên CN House được thiết kế hướng nội. Tại vị trí tiếp cận cánh cửa chính vào nhà cũng được đẩy lùi vào sâu hơn nhằm tạo ra được một khoảng đệm để tránh được các va chạm không cần thiết của các phương tiện qua lại, hơn nữa cũng là khoảng trú mưa nắng và là lớp ngăn cách bảo vệ cánh cửa gỗ với khí hậu bên ngoài (khí hậu Việt Nam có độ ẩm lớn và nắng gắt). Ô cửa sổ lớn ở mặt tiền được phá cách bằng một cầu thang gỗ nhỏ bên trong tạo cảm giác phấn khích và tò mò của nhiều người qua đường. Những chi tiết nhỏ như đường ống thoát nước được xử lý cẩn trọng về kĩ thuật và thẩm mỹ. Từ các điều kiện của ngoại cảnh và lối sống của gia chủ, ngôi nhà có một dáng vẻ giản dị, tĩnh lặng nhưng không hề phá vỡ cảnh quan chung của khu vực.